Gastroskopi

Gastroskopi är en undersökning som innebär att man med en böjlig slang med kameraoptik längst fram går in via munnen och undersöker matstrupen, magsäcken och tolvfingertarmen. Du kommer att bedövas i svalget med en spray som minskar kräkreflexen, då går undersökningen lättare. Vi kan också erbjuda lugnande medicin om du känner dej orolig inför ingreppet.

När utför man en gastroskopi?
Patienter som har smärta i övre delen av magen, sura uppstötningar och halsbränna eller misstanke om glutenintolerans brukar ofta utredas med gastroskopi.

Åtgärder under gastroskopin
Ofta tas ett vävnadsprov (s.k. biopsi) från slemhinnan, det är ingenting du känner av under undersökningen. Ibland tas prov på helicobacter, en bakterie som kan orsaka magsår. Detta provsvar kommer inom ett dygn och om du har dessa bakterier så kommer du att få antibiotika. Andra prover skickas på analys för att utesluta olika sjukdomar, detta svar dröjer ett par veckor.

Mage & tarmbesvär

Magen är en väldigt känslig del av våra kroppar som påverkar oss i vår vardag. Stress och dålig kost påverkar våra magar negativt, hur och hur mycket varierar från individ till individ.Magproblem är väldigt vanligt i Sverige, som till exempel magkatarr, IBS och för mycket gaser.
På en konsultation med vår mag- & tarmspecialist görs en grundlig utredning av dina besvär.